Как автомобилите за скрап се рециклират


Замисляли ли сте се как се рециклират леките коли, през точно колко процеси преминават, какво реално се случва в тях.
Първото нещо точно след като прецените, кой точно да отнесе вашия собствен лек автомобил за скрап е той да ви заплати договорената парична сума, оправите документацията и транспортират автомобила, след което се настанява на площадката където ще бъде започната подготовката и.


Започва се с най-важният компонент от гледна точка на защита – горивния резервоар.

Бензина се точи а малко след това дадения резервоар се отстранява. Повода е, че точно там остават бензинови пари и при най-малката искра той може да гръмне.
Малко след този етап се преминава на идната стъпка.

Премахване на някои други течности от леката кола. Премахва се маслото от автомобилния двигател, при положение, че то се извлича в специализирани контейнери и се отделя за отделно рециклиране. същият метод се върши за водата за чистачките, антифриза и различни течности в случай, че има. Фреона от климатика също така трябва да се събере с необходимата методика и да не се допуска във въздуха.

Батерията се разкача и се предава за отделно обработване, има в себе си олово и различни химикали например електролити. Батериите са с друга процедура за обработване.
В другия етап колата се подготвя за елиминирането на неметалните елементи, където могат безпроблемно да бъдат откачени и отделени от автомобили. В това число пластмасови брони, огледала, гуми, стъкла и много други подобни елементи.
След всичко това леката кола би могла да бъде пресирана.

Така се постига по стегнат вид за преместване и съхранение. Много често не се пресоват, а направо се поставят на поточна линия отвеждаща си в огромна машина, като започва да ги смила на по-малки парчета. Нарича се мелачка, подобно на шредера на работа, като нарязва хартията на много малки късчета.


Разпокъсаната срап, която се получава е комфортна да е разчистена от неметалните елементи, като това става най-бързо с по-голям магнит, който хваща металните частици. През воден резервоар може спокойно да се отдели пластмасата и платовете от алуминия, които не са премахнати.


Така в края на краищата вашия собствен автомобил се раздробява и прегрупира. Получената скрап е лесна за пренасяне и е възможно да се разнася до различни места по целия свят или до конкретен завод, където ще я купят. Точно там тя бива отливана и претопявана в различни профили, заготовки и ламарини за произвеждани на други метални изделия.