Няколко причини, обясняващи защо прилагането на ментална математика е полезно?

ментална аритметика

Навярно знаете за уменията на децата от Азия да изчисляват със скоростта на калкулатор, плюс това без да използват каквито и да са техника и материали. Сигурно сте мечтали детенцето ви да бъде толкова изключително. Изпълняването на тази мечта вече далеч не е така трудна, понеже точно тези, на пръв поглед магически способности, биха могли да се придобият неминуемо след организирането на изучаване по ментална аритметика. Сега някои по-големи обучителни центрове предоставят детско обучение, срещайки ги с естеството и стъпките за употребяване на ментална математика. Въпросният различен метод допринася и много ползи за образованието в бъдеще на дечицата.

Придобиване на качества за много бързо изчисляване наум

Редовно в учениците се забелязват затруднения в пресмятането наум, може и като става въпрос за прости калкулации. Прилагането на аритметични типове на умствена математика повишава значително скоростта и точността, с която може да е изчислена дадена задача ментално. Постигането на добри резултати естествено е свързано със значителен брой тренировки и задачи, за да е успешно овладяна техниката. След обучението си по ментална математика, малчуганът успява да си представи изчисленията за незначително време от малко на брой секунди, а може и за по-малко от секунда, и съответно веднага да отговори след събиране, изваждане, умножение или деление. След необходимо дълго обучение – към година, даже и по-малки дечица ще могат да изчисляват изцяло наум по-големи четири или пет цифрени числа.

Развитие на лявото и дясното мозъчно полукълбо

Обичайното учене по аритметика, през което абсолютно всички ние сме преминали в училището, развива главно лявото полукълбо на мозъка. Научни изследвания от доста време са установили, че дясната половина на мозъка пък отговаря за манипулацията на невербалната информация. Всичко това ще покаже, че дейността с калкулиращи изображения, които мозъка създава, стимулират развитието на дясното полукълбо, понеже то извършва работа с образи и символи.

Смятащите упражнения, прилагащи се в менталната математика, са насочени върху подобрението на двете мозъчни полукълба.

Повишаване успехите по другите училищни предмети

Въпреки и с чисто математическо-изчислителна насока, тренировките по умствена математика подобряват паметта като стимулира концентрирането. След като се усвои методиката на иновативния метод, дечицата покачват и резултатите си по останалите предмети в училище, заедно с математиката. Главните причини се дължат основно в цялостната програма на обучението по умствена аритметика, като подобрява както умствените схващания, така и зрителните, тактилните и слуховите възможности на малчуганът.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *